29 Haziran 2012 Cuma


Uçaksavar ya da diğer adıyla hava savunma silahı, düşmana ait askeri hava araçlarına karşı karadan havaya ateş edebilen silahlara verilen genel addır.
Uçaksavarlar, uçakların savaşlarda kullanılmaya başlamasıyla ortaya çıktı. I. Dünya Savaşı ile bu silahlarda ilk ciddi atılım yaşandı. II. Dünya Savaşı'na kadar büyük çaplı ve çok namlulu otomatik veya yarı otomatik silahlar üretildi. II. Dünya Savaşıardından bu silahlara güdümlü füzeler, bir başka deyişle karadan havaya atılan güdüm destekli füzeler de ilave oldu. Günümüzde bu iki tür silah da kullanılmaktadır.
Bu silahların ataları ilk olarak I. Dünya Savaşında kullanıldı. Aslında ilkel uçaksavarlar basit bir makineli tüfeğin hareketli bir kaideye oturtulmasıyla oluşturulmuştur. Daha sonra bu silahların menzili daha arttırılarak ve 360 derece dönebilen bir kaideye yerleştirilmesi söz konusu olmuştur. 2.Dünya savaşına dek tek namlulu ve çok namlulu çeşitleri üretilmiştir. Çok seri şekilde mermi atabilen yüksek irtifa kapasiteli uçaksavar topları yaygın olarak kullanılmıştır. Günümüzde ise radar ve erken uyarı sistemleri kullanılarak uçaksavarlardan en iyi verim alınmaktadır.

İlk Uçaksavarlar [değiştir]

İlk uçaksavarlar yaygın olarak I. Dünya Savaşında kullanılmıştır.

Uçaksavarların Gelişimi [değiştir]

I. Dünya Savaşında hava operasyonlarının önem kazanmasıyla uçaksavar silahlarına büyük önem verilmeye başlandı. Bu önem havaerken uyarı sistemlerinin doğmasına yol açtı. Uçaksavar toplarının başarısı düşman görüş alanına girmeden doğru konumu almalarına bağlıydı. Bunun için öncelikle düşman uçaklarının hangi istikametten yaklaştıkları tespit edilmeliydi. Böylece düşman uçaklarını tespit etmek için ses dalgalarından yararlanan dinleme istasyonları kurulmuştur. Daha sonra II. Dünya Savaşı ile radar'ın yaygınlaşması sayesinde uçaksavar silahlarının etkinliğini arttırmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder